Krówki ciągutki – zna je każdy, a słabość do nich łączy niejedno pokolenie. Czy wiesz jednak, jak powstały? Skąd pochodzą, kto je stworzył i dlaczego właśnie tak nazywamy ten słodki przysmak?
Krówki ciągutki towarzyszą wielu z nas od samego dzieciństwa i nieodłącznie kojarzą się z tym okresem – beztroskim, radosnym, przywołującym na usta uśmiech. Można więc śmiało stwierdzić, że krówki ciągutki, karmelki i mordoklejki – niezależnie od tego, jak je nazwiemy – dorastały razem z nami. Mimo swojej tradycyjnej formy, nadal cieszą się ogromną popularnością – nie tylko wśród najmłodszych.
Krówki ciągutki – jak to się zaczęło?
Historia krówek, jak samo nadzienie cukierka sugeruje, jest długa i ciągnąca się – sięga lat 20. ubiegłego wieku. To właśnie wtedy Feliks Pomorski otworzył fabrykę słodyczy w Poznaniu, stając się pierwszą osobą, która wprowadziła krówki w masowy obieg. Jeśli nie znaliście wcześniej historii krówek ciągutek, pewnie jesteście zdziwieni, ale tak – to nasz polski, rodzimy przysmak!
Oferta słodyczy w fabryce Pomorskiego była bogata, jednak to właśnie krówki przypadły konsumentom najbardziej do gustu. Przepis na proste, ale bogate w smaku słodkości, Pomorski poznał podczas pobytu w rezydencji swojego wuja w Żytomierzu na Wołyniu. To tam nauczył się wykonywać masę krówkową.
Dlaczego właśnie „krówki”?
Skąd wywodzi się ta osobliwa nazwa przysmaku? Krówki zawdzięczają nazwę pierwotnemu opakowaniu. Fabryka Feliksa Pomorskiego owinęła słodycze papierkiem z wizerunkiem krowy – symbolem mleka, głównego składnika produktu. Robiący zakupy klienci wskazywali na cukierki, mówiąc „poproszę te krówki”. Właśnie w ten sposób krówka na opakowaniu stałą się znakiem rozpoznawczym i twarzą tego słodkiego przysmaku.
Międzynarodowa sława polskich krówek
Popularność, jakiej dorobiły się krówki ciągutki, wykracza daleko poza granice naszego kraju. Wyjątkowy smak i konsystencja cukierków została doceniona m.in. w Niemczech, Belgii, a nawet w Rosji, Turcji czy Arabii Saudyjskiej. To właśnie w tym ostatnim kraju od wielu lat są jednym z najpopularniejszych importowanych produktów. Polskie krówki są również elementem promocyjnym za granicą np. podczas targów, czy stoisk, zarówno przez przedsiębiorstwa, jak i organy państwowe.