Krówki ciągutki - co można z nich zrobić? (fot. Twoje Krówki)

Każdy z nas krówki ciągutki zna – ale czy wiemy, jak szerokie zastosowanie mogą mieć w kuchni? Dziś przedstawimy kilka nietypowych zastosowań tych kultowych słodkości.

 

Jak wszyscy dobrze wiemy, krówki ciągutki to smaczne słodycze, które wystarczy rozwinąć z papierka, by rozkoszować się ich delikatnym smakiem i ciągnącym nadzieniem. Ale to niejedyne zastosowanie tych łakoci, ponieważ krówki można wykorzystać na kilka pysznych sposobów.

 

Krówki ciągutki – nietypowe przepisy

Masa krówkowa

Niewątpliwie każdy miłośnik ciast, szczególnie ten, który zaangażowany jest w wypiekanie biszkoptów, bab, wafelków lub przeróżnych placków, doskonale zna smak masy krówkowej, nazywanej również kajmakiem. Jeśli goni nas czas, a w szafce zalegają nam krówki, możemy w prosty sposób zamienić je w polewę do deserów lub dań na słodko. Lista składników potrzebnych do stworzenia masy kajmakowej jest krótka, dlatego nie musisz jej nawet spisywać.

Potrzebujesz jedynie:

  • krówek,
  • odrobiny masła,
  • kilka łyżek mleka.

Wystarczy w rondelku rozpuścić masło z mlekiem, a następnie dodać krówki ciągutki. Podczas rozpuszczania składników, pamiętaj, aby je energicznie wymieszać. Czynność wykonuj na małym ogniu, dzięki temu unikniesz przypalenia masy. W taki sposób otrzymasz masę krówkową, którą po przestudzeniu możesz rozsmarowywać po wypiekach. Warto pamiętać, iż masa krówkowa w temperaturze pokojowej staje się gęsta – by użyć masę ponownie, możesz ją zagotować z niewielką ilością wspomnianego już mleka i masła.

 

Nalewka krówkowa

Trunek dla miłośników alkoholu oraz krówek? Jest to możliwe! Gdy chcesz zaskoczyć swoich gości nowymi smakami, warto postawić na nalewkę z dobrej jakości ciągutek. Co warto podkreślić, przepis na nalewkę jest równie prosty jak na masę krówkową, a najprostsza wersja wymaga jedynie trzech składników:

  • krówek,
  • wódki lub spirytusu,
  • mleka,
  • do uzyskania głębi smaku dodaj kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub kropli ekstraktu z wanilii.

Słodycze wystarczy zalać alkoholem i odstawić do momentu ich rozpuszczenia. Kilka razy dziennie wstrząśnij pojemnikiem lub całość wymieszaj. Po całkowitym rozpuszczeniu krówek, do masy dodaj mleko i ponownie wymieszaj. Nalewkę warto odstawić na kilka dni, by wydobyć jej smak.

Nalewka gotowa – można się częstować!

Jeśli nie masz kilku dni na wykonanie nalewki, możesz rozpuścić krówki w podgrzewanym mleku. Pamiętaj jednak, by oba składniki ze sobą dokładnie wymieszać do momentu połącznia w jednolitą masę. Gdy masa przestygnie, powoli dolej do niej alkoholu. Całość energicznie wymieszaj. Po wystudzeniu przelej likier do butelki – likier jest gotowa do spożycia.

 

Lody krówkowe

Zbliża się lato, a z nim ochota na odrobinę ochłody – w tym celu świetnie sprawdzają się świeże lody. Warto zrobić je samodzielnie w domu z wykorzystanie kliku składników oraz podstawowych narzędzi znajdujących się w każdej kuchni. Smakosze ciągutek powinni skusić się na stworzenie lodów właśnie o tym smaku, ponieważ ich przyrządzenie jest szybkie i łatwe!

Z masy krówkowej, o której pisaliśmy w pierwszym punkcie, oraz wysokoprocentowej śmietany stwórz zimny deser. By przygotować lody wystarczy ubić na sztywno śmietanę i dodać do niej płynną masę krówkową. Całość delikatnie wymieszaj, a następnie przełóż masę do pojemnika i odstaw do zamrażalnika na kilka godzin.

 

Opcji jest sporo…

Krówki można wykorzystać na wiele sposobów a to zaledwie kilka z nich. Może na kolejnym spotkaniu z najbliższymi pochwalisz się kilkoma nowymi przepisami i zorganizujesz imprezę o tematyce krówkowej? Podając desery z polewą krówkową lub częstując likierem z ciągutek, opowiesz znajomym o kilku ciekawostkach związanych z historią powstawania tych słodyczy. Historia krówek jest naprawdę fascynująca. Przekonaj się sam, sięgając po wcześniejszy wpis na blogu.

 

Odwiedź naszego Facebooka i Instagrama, by być na bieżąco!